دریافت بورسیه، بهترین شیوه برای پوشش هزینه های تحصیلی در خارج از کشور به شمار می رود. با توجه به افزایش نرخ برابری ریال با ارز های معتبر در چند سال اخیر و افزایش هزینه های تحصیل و زندگی در پاتوق های خارج از کشور که مورد توجه ایرانیان بود، دریافت بورس پیش از عزیمت و هنگام صدور letter of admission توصیه می شود.
بورس های تحصیلی، معمولا توسط دانشگاه ها، دولت ها ،افراد خیر و موسسات نیکوکاری و علمی ارائه می شود تا فرصت تحصیل قشر های مختلف دانشجویان فراهم شود. وقتی شما از دانشگاهی درمقطع دکترا بورس می گیرید، معمولا تعهدی به انجام کار ندارید و می بایست فعالیت های تحقیقی و تدریسی (کمک استادی) انجام دهید. به همین خاطر، پس از انجام کار می توانید مدرک را گرفته و دانشگاه را ترک کنید.
الف- کمک هزینه بدون انجام فعالیت
۱- بورسیه ( Fellowship) و (Scholarship )
بورسیه (Scholarship) که معمولا به آن بورس گفته می شود، برای تشویق افراد به ادامه تحصیل می باشد. معمولا برای گرفتن این بورس شرایط تحصیلی خوب نیاز است. معمولا دانشگاه ها برای تمدید این نوع کمک مالی، شرایط خاصی داشته مثلا اینکه معدل هر ترم شما باید بالاتر از ۳ ( از ۴ نمره ) باشد. این کمک مالی به همه رده های دانشگاهی و همه رشته های درسی داده می شود. معمولا میزان و تعداد آنها در مقطع کارشناسی کم، ارشد زیاد ولی گاهی ناقص، در دکترا تعداد متوسط ولی کامل است.
بورسیه (Fellowship) و بورسیه (Scholarship) را اغلب وقت ها به جای هم به کار می برند و تفاوتی بین آنها نمی گذارند. ولی گاهی این کمک های مالی را تنها به متقاضیانی که روی موضوع یا رشته خاصی تمرکز کرده اند، داده می شود که این مسئله تمرکز اکثرا مربوط به مقاطع ارشد و دکترا می باشد.
در مقطع کارشناسی چون همه ورودی های دروس یکسانی دارند، لذا این کمک مالی به آنها تعلق نمی گیرد اما در یک حالت اگر یک دانشجوی کارشناسی تمایل به انجام کار خاص داشته باشد به او نیز تعلق می گیرد .Scholarship و Fellowship اگر به طور کامل داده شوند، معمولا همه هزینه های تحصیل را پوشش می دهند. حتی برای هزینه های روزانه زندگی مبلغی هم تحت عنوان (Monthly Stipend) به حساب دانشجو واریز می شود.
به عبارتی دیگر Fellowship و بورسیه Scholarship به صورت جایزه است که به دانشجویان ممتاز تعلق میگیرد.
دانشجویانی که این کمک هزینهها را دریافت میکنند مسئولیت خاصی در قبال دانشگاه یا استاد نداشته و لازم نیست به ازای دریافت آنها برای دانشگاه یا استاد کار کنند. در بعضی از دانشگاه ها این اجازه به دانشجو داده می شود تا به موازات دریافت این جایزه Teaching Assistantship یا Research assistantship را هم داشته باشد.
۲- جایزه (Awards) :
بورس (Awards) به معنی جایزه یا پاداش است. این دسته همه نوع جایزه را شامل می شود و هیچ حد و محدوده ای ندارد ولی معمولا مبالغ ابن جایزه ها زیاد نیست و نمی تواند هزینه دانشگاه را تامین کند. اصولا این جایزه ها را به صورت مبلغ نقدی پرداخت می کنند و به حساب خود شما واریز می کنند. معمولا این جوایز را تنها یک بار به هر فردی تعلق می گیرد.
۳- وام تحصیلی (Loan) :
وام تحصیلی (Loan) به این صورت است که از بانک یا یک مرکز خصوصی، وامی مستقیما به حساب دانشگاه پرداخت میشود که تنها برای پرداخت شهریه و هزینه های دانشگاه است. معمولا دانشجویان خارجی برای دریافت اینگونه وام ها باید یک ضامن مقیم (cosigner) داشته باشند در واقع باید فردی که ساکن آن کشور است همراه آنها تعهدنامه را امضا کند.
۴- بورسیه (Grant) :
بورسیه (Grant) کمک بلاعوض یا همان چیزی که به عنوان بورس عرف شده است. تقریبا همه چیز را شامل می شود و به معنی اجازه دریافت کمک هرینه مالی برای تحصیل است .