آزمون تافل (Test of English as a Foreign Language) به همراه آزمون آیلتس (The International English Language Testing System) یکی از دو آزمون اصلی و شناختهشده در سطح بینالمللی است که هدف از برگزاری آن سنجش سطح توانایی زبانی است. از سال 1965سازمان غیرانتفاعی ایتیاس وابسته به دانشگاه پرینستون Educational Testing Service آزمون تافل را طراحی و برگزار میکند. این آزمون برای کسانی طراحی شده است که زبان مادریشان انگلیسی نیست ولی قصد دارند برای ادامه تحصیل به دانشگاهها و موسسات انگلیسیزبان راه پیدا کنند. بیش از 9000 دانشگاه و موسسه آموزشی در بیش از 130 کشور جهان برای پذیرش دانشجوهای غیرانگلیسیزبان پیششرط مدرک تافل دارند. در کشورهایی چون ایالات متحده آمریکا، کانادا، استرالیا، فرانسه، آلمان و بریتانیا این مدرک قابل قبول و معتبر است. البته ممکن است در برخی موسسات بریتانیا تنها آزمون آیلتس مورد قبول باشد. پس لازم است ابتدا از نوع آزمون موردپسند موسسه یا دانشگاه مورد نظرتان اطمینان حاصل نمایید.
این آزمون بیش از 40 بار در سال توسط موسسههایی مشخص در شهرهای مختلف اجرا میشود. نتایج نهایی آزمون تافل تقریبا دو هفته پس از برگزاری آزمون اعلام میشود. مدت اعتبار مدرک تافل تنها دو سال است.
همانطور که قبلا اشاره شد، آزمون تافل معمولا از کسانی گرفته میشود که زبان مادریشان انگلیسی نیست ولی برای راهیابی به دانشگاههای معتبر انگلیسیزبان باید توانایی زبانی خود را اثبات کنند. باید این نکته را بدانیم که هیچ نمره قبولی برای آزمون تافل وجود ندارد، بلکه نمره قبولی در این آزمون به سیاست دانشگاه یا موسسه موردنظر شما بستگی دارد و کاملا نسبی است. یعنی ممکن است دانشگاهها و موسسات مختلف نمره قبولی متفاوتی را برای این آزمون در نظر بگیرند.
انواع آزمون تافل
آزمون تافل تنها با فرمت Academic یا همان دانشگاهی ولی در سه نوع مختلف ارائه میشود: ibt، pbt، و cbt. که اولی به صورت اینترنتی و دومی به صورت کتبی یا کاغذی برگزار میشوند. البته نوع سوم این آزمون (cbt) در گذشته برگزار میشد و”مبتنی بر کامپیوتر” بود که با گسترش و دسترسی همگانی به اینترنت برگزاری این نوع آزمون در سال 2006 کاملا متوقف شد اما ما در این مطلب آزمون CBT را نیز بررسی میکنیم.. حتی آزمون کاغذی تافل نیز امروزه در سراسر جهان تنها در مناطقی برگزار میشود که در آنجا دسترسی به اینترنت وجود ندارد. آزمون تافل در 165 کشور جهان از جمله ایران برگزار میشود.
در اینجا به بررسی دقیقتر سه نوع آزمون تافل ibt، تافل pbt و CBT میپردازیم:
آزمون اینترنتی یا Internet Based TOEFL) IBT)
آزمون تافل ibt در برخی موسسههای مشخص در شهرهای مختلف برگزار میشود که برای شرکت در این آزمون داوطلبان در این موسسهها حضور پیدا میکنند و آزمون را به صورت اینترنتی برگزار میکنند. این آزمون از چهار بخش اصلی خواندن، شنیدن، صحبت کردن و نوشتن تشکیل شده است که حداکثر نمره اکتسابی در هرکدام از این بخشها سی نمره است. حداکثر زمان پاسخ به سوالات آزمون دویست و پنجاه دقیقه است. ابتدا مهارتهای خواندن و شنیدن ارزیابی میشوند و پس از استراحتی ده دقیقهای مهارتهای صحبت کردن و نوشتن مورد ارزیابی قرار میگیرند. نمره دهی این آزمون از نمره 0 تا نمره 120 محاسبه میشود. ساختار آزمون تافل ibt به این ترتیب است:
- بخش خواندنی
این بخش شامل 4 تا 6 متن بلند است که برای کلیه متنها بین 36 تا 56 سوال مطرح میشود و زمانبندی کلی این بخش بین 60 تا 80 دقیقه است. اصولا موضوع این متنها آکادمیک است و برای طراحیشان از کتب دانشگاهی، سخنرانیها و مقالات استفاده میشود. برای موفقیت در این بخش شما باید توانایی درک ارتباط میان جملات، فهم کاربردهای معنایی، و مقایسه ایدهها را داشته باشید.
- بخش شنیداری
در این بخش بین6 تا 9 تسک شنیده میشود که برای کلیه تسکها بین34 تا 51 سوال مطرح شده است. زمان کلی مختص این بخش 60 تا 90 دقیقه است. لهجه غالب در این تسکها آمریکایی است ولی ممکن است سایر لهجهها نیز گنجانده شوند. این تسکها شامل دو قسمت “مباحث و مکالمه کلاسی بین دانشآموزان” و “تکخوانی و سخنرانیها” هستند.
- بخش گفتاری یا Speaking
در این بخش توانایی داوطلبان در بیان نظرات خود در مورد یک موضوع خاص به زبان انگلیسی سنجیده میشود. زمانبندی این قسمت تنها 20 دقیقه است. این قسمت شامل 6 سوال است که 2 سوال اول مستقل و 4 سوال بعدی تلفیقی هستند. سوالات مستقل دو نوع دارند. در سوال اول شما باید از میان چند آیتم یکی را انتخاب کنید و درباره علت انتخابتان توضیح دهید. مثلا بگویید به کدام رئیس جمهور در تاریخ کشورتان علاقه دارید و چرا. در سوال دوم تنها دو آیتم به شما ارائه میشود و شما باید یکی را انتخاب کنید و درمورد انتخابتان توضیح دهید.
در سوالات تلفیقی که شامل 4 سوال هستند، داوطلبان باید متنی را بخوانند و یا به مکالمه یا تکخوانی خاصی گوش کنند و با توجه به آنها نظرات خود را بیان کنند.
- بخش نوشتاری
این قسمت 50 دقیقه طول میکشد و شامل دو بخش تلفیقی و مستقل است. در بخش تلفیقی تسکهایی به صورت خواندنی و یا شنیداری ارائه میشوند و داوطلبان باید با توجه به این تسکها پاسخی در قالب انشا بنویسند. در نوع دوم که مستقل است، داوطلبان باید انشایی را در رابطه با موضوعی که به آنها ارائه می شود بنویسند.
نکته قابل توجه در این آزمون این است که نمره دهی قسمتهای صحبت کردن و نوشتن کاملا انسانی است و مصححان آموزشدیدهای بر اساس معیارها و چارچوبهای مشخصی این بخشهارا ارزیابی میکنند.
آزمون کتبی یا (PBT Papear Based TOEFL)
این نوع آزمون که به صورت کتبی و کاغذی اجرا میشود، امروزه از محبوبیت و جامعیت کمتری نسبت به نوع اینترنتی آزمون تافل برخوردار است و انتظار میرود به زودی این نوع آزمون کاملا برچیده شود. ولی آشنایی با این نوع آزمون خالی از لطف نیست، چراکه همچنان بدلیل عدم دسترسی به اینترنت در برخی مناطق جهان آزمون تافل به صورت کاغذی برگزار میشود. این آزمون حداکثر 150 دقیقه طول میکشد و شامل چهار بخش اصلی شنیدن، گرامر و ساختار زبان، خواندن، و نوشتن است. نمره دهی این آزمون بین 310 و 677 است. بخشهای مختلف این آزمون به شرح زیر هستند:
- مهارت شنیداری
این بخش 30 تا 40 دقیقهای شامل 3 قسمت است. قسمت اول حاوی 30 سوال و شامل مکالمات کوتاه است. قسمت دوم دارای 8 سوال و شامل مکالمات بلندتری است، و قسمت سوم 12 سوال و شامل یک سخنرانی خواهد بود.
- مهارت ساختار زبان و گرامر
زمان پاسخگویی به این بخش 25 دقیقه است. ابتدا، 15 تمرین وجود دارند که در آنها باید جملات به صورت درست کامل شوند. سپس، 25 سوال دیگر ارائه میشوند که در آنها باید با توجه به کلماتی که زیرشان خط کشیده شده، ساختار غلط در جملات را تشخیص داد.
- مهارت خواندنی
این بخش که 55 دقیقه زمان دارد شامل 5 متن مختلف در زمینههای علمی و دانشگاهی است که هرکدام شامل 10 سوال هستند.
- مهارت نوشتاری
این بخش حاوی یک سوال است که پاسخ به آن به صورت انشایی 250 تا 300 کلمهای توسط داوطلبان ارائه میشود. پاسخگویی به این بخش حداکثر 30 دقیقه زمان میبرد. نمره این بخش بین 0 تا 6 نمره است ولی این نمره در نمره کل آزمونمحاسبه نمیشود و محاسبه آن به صورت جدا از سه بخش دیگر انجام میشود.
آزمون کامپیوتری یا (CBT Computer Based TOEFL)
آزمون تافل کامپیوتری یا تافل CBT در سال ۱۹۹۸ به بسیاری از نقاط جهان معرفی شد. این آزمون تلاشی برای استفاده از تکنولوژی و کامپیوتر در بخش آزمون های زبان انگلیسی بوده است.این آزمون شامل چهار بخش می باشد:
- بخش شنیداری (Listening)
سوالات این بخش به دو شکل مطرح میگردند؛ قسمت اول شامل مکالمات کوتاهی میباشد که البته کمی از تافل کتبی طولانی تر است. در قسمت دوم نیز مکالمهها و سخنرانی های طولانی تری وجود دارد.
به همراه هر پرسش گزينههايی در صفحه نمايش داده میشوند که درکنار هر گزينه يک بيضی ديده میشود و داوطلب بايد روی پاسخ(های) صحيح کليک کند. گاهی در آزمون کامپيوتری تافل، بيش از يک پاسخ صحيح وجود دارد. در چنين مواردی به داوطلب اعلام ميشود که باید چند پاسخ صحيح را انتخاب نماید.
- بخش ساختار (Structure)
بخش ساختار آزمون تافل کامپيوتری، کاملا مشابه آزمون تافل کتبی است و تنها تفاوت آن ها در این استکه داوطلب بهجای علامت زدن روی کاغذ، روی گزينه صحيح کليک ميکند. سوالات این قسمت به دو شکل مطرح میشوند:در دسته اول سؤالات ، داوطلب بايد ساختار صحيح و ترتيب لغات را تشخيص دهد. اين دسته از سؤالات از يک جمله با يک يا چند جای خالی ساخته شده اند و داوطلب بايد گزينهای را که به بهترين نحو جمله را تکميل میکند، انتخاب نماید.در دسته ی دوم سوالات،جملات کاملی ارائه میشود که زیر چهار بخش آن خط کشیده شده است.داوطلب باید قسمت اشتباه را مشخص کند. سوالات این بخش در مجموع ۴۰ سوال خواهد بود که متقاضی ۲۵ دقیقه زمان برای پاسخگویی دارد.
- بخش درک مطلب (Reading Comprehension)
در اين بخش ابتدا متنی در اختیار متقاضی قرار می گیرد که معمولاً طولانی تر از آن است که همه مطلب در يک صفحه نمايش داده شود. بنابراين لازم است از «نوار مرور» برای ديدن بقيه متن استفاده شود .لازم به ذکر است تا زمانیکه تمام متن نمایش داده نشده باشد، سوالات در صفحه نمایش، قرارنخواهد گرفت. پس از مطالعه تمام متن بايد روی گزينه Proceed کليک کرد. در این حالت متن در سمت چپ و سوالات در سمت راست صفحه نمایش داده میشوند. در اين مرحله می توان با کليک روی گزينه Preview به پرسش قبلی بازگشت.
- بخش نوشتاری (Writing)
در اين بخش آزمون های کامپیوتری موضوعی مطرح میگردد و متقاضی میتواند متنی را طی ۳۰ دقیقه روی يک برگه بنویسد و یا مستقیما در کامپيوتر تايپ نماید. نمره بخش نگارش آزمون کامپیوتری آزمون تافل همچون آزمون کاغذی به صورت مجزا محاسبه میگردد.
لازم به ذکر است بیشترین نمره آزمون تافلCBT 300 است
تفاوت آزمون تافل IBT با دو آزمون PBT و CBT
عمده تفاوت آزمون iBT با با دو آزمون قدیمی تر در اضافه شدن شدن بخش مربوط به صحبت کردن (Speaking) و حذف بخش ساختار (Structure) از آن است. سیاست سازمان برگزار کننده آزمون تافل این است که به مرور آزمون IBT را جایگزین آزمون PBT کند. شیوه سنجش در این آزمون واقعیتر است و هر ۴ مهارت زبان در آن مورد آزمایش قرار میگیرد. تمامی دانشگاهها هر دو امتحان PBT و IBT را میپذیرند، اما به کسانی که به دنبال دریافت Teacher Assistantship هستند توصیه می کنیم که به وجود آزمون قسمت Speaking در نوع اینترنتی آزمون تافل، در این آزمون شرکت کنند.
شرکت در آزمون تافل اینترنتی مزیتهای فراوانی همچون زمانهای متعدد ثبتنام، مراکز آزمون متعدد در شهرهای مختلف و کوتاه بودن زمان آماده شدن نمرات و گزارش به دانشگاه سفارش شده را برای آن درا شامل می شود. این فرم آزمون تافل برای کسانی که میتوانند قابلیتهای خود را در شرایط مختلف آزمون با تنوع ارائه دهند، بسیار بهتر از تافل ورقهای (PBT) خواهد بود.
این آزمون از ۴ بخش ۳۰ نمره ای تشکیل شده است و تقریبا ۴ ساعت به درازا می کشد. نمره این امتحان از ۱۲۰ بوده و نمره بالای ۱۰۰ در این امتحان واقعا نمره خوبی خواهد بود.
بطور کلی می توان امتحان iBT را در دو نوع تعریف کرد:
۱٫ بخش Reading آن long format و بخش Listening آن short format است.
۲٫ بخش Reading آن short format و بخش Listening آن long format است.
آزمون دهندگان بصورت تصادفی، در یک زمان، یکی از انواع فوق را در امتحان مشاهده میکنند. از نظر نمره دهی تفاوتی بین آنها دیده نمیشود. هر گروه یکی از بخش ها را بصورت long format دارند.
معادل سازی و مقایسه نمرات انواع آزمون تافل
برای تطبیق سطح نمره حاصل از هر یک از آزمون ها به شکل خلاصه مانند نمرات زیر می باشد:
نمره TOEFL ibt | نمره TOEFL pbt | نمره TOEFL cbt |
نمره ۱۲۰ | نمره ۶۷۷ | نمره ۳۰۰ |
نمره ۱۱۴ – ۱۱۵ | نمره ۶۵۰ – ۶۵۳ | نمره ۲۸۰ |
نمره ۱۰۰ | نمره ۶۰۰ – ۶۰۳ | نمره ۲۵۰ |
نمره ۷۹ – ۸۰ | نمره ۵۵۰ | نمره ۲۱۳ |
نمره ۷۴ – ۷۵ | نمره ۵۳۷ | نمره ۲۰۳ |