تورج صابریوند ـ طراح ایرانی ـ در اعتراض به رفتار برخی سفارتهای اروپایی در صدور ویزا، جایزه خود را به رایزن فرهنگی ایتالیا در ایران پس داد.
در ادامه اعتراضها به نحوه برخورد بعضی از سفارتخانههای مقیم ایران در صدور ویزا، «تورج صابریوند» که چندی پیش برای دریافت جایزه A Design به ایتالیا دعوت شده بود، پس از عدم موفقیت در گرفتن وقت سفارت و با توجه به وجود مشکلاتی در صدور ویزا، از سفر به این کشور منصرف شد و در انتقاد به این جریان، نامهای را خطاب به رایزن فرهنگی ایتالیا در تهران نوشت.
صابریوند که طراح لوگو و عضو انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران و همچنین برنده جایزه نقرهای Graphis آمریکا، جایزه برنز A\’Design ایتالیا، برنز International Design Award آمریکا و جایزه سرو نقرهای ۹۴ ایران است، در متن نامه خود خطاب به رایزن فرهنگی ایتالیا در تهران نوشته است؛
«آپریل امسال از سوی A Design Award برای دریافت جایزهای به ایتالیا دعوت شدم، اما زمانی که برای دریافت «وقت سفارت» به کنسولگری ایتالیا در تهران رفتم، فرآیند نامحترمانهای در جریان بود، تا جایی که از سفر به کشور شما منصرف شدم.
A Design Award جایزه را با پست برای من فرستاده و من این جایزه را برای شما میفرستم تا نشانهی اعتراض ما در سفارت ایتالیا باشد.»
لازم به ذکر است که A Design یکی از بزرگترین رقابتهای طراحی جهان است که در کشور ایتالیا برگزار میشود و به بهترین طراحیها و مفاهیم طراحی جوایزی را اهدا میکند.
صابریوند پیشتر نیز در روزنامهی شرق نوشته بود: «اگرچه در تابلوی سفارت نوشته شده \”برای گرفتن وقت به وب سایت مراجعه کنید\”، اما مراجعههای مکرر به وبسایت سفارت راه به جایی نمیبرد و همه پرسوجوها میگفت تنها راه عملی، مراجعه به دلالهایی است که این روزها رابط میان ایرانیان و سفارت ایتالیا شدهاند. آنها در برابر پولهایی که میگیرند، وقتهای سفارت ایتالیا در تهران را میفروشند. اگرچه برچسبهای دیوار سفارت میگوید که این روشها «غیرقانونی» است، اما مدیریت سفارت به گونهای است که منجر به شکلگیری چنین پدیدههای نامحترمانه و غیرقانونی میشود. وضعیتی که هم به دور از اصول دیپلماتیک است و هم با اصول انسان دوستانهای که اتحادیه اروپا برای آن تلاش میکند، در تناقض است.»
جالب است که چندی پیش خبری در رسانه های بین المللی منتشر شد، مبنی بر اینکه دولت ایتالیا سرپرست اداره ویزای خود در اربیل عراق را به جرم فروش ویزا به متقاضیان به قیمت هزاران یورو اخراج کرده است. به نظر می رسد که دولت ایتالیا با معضلی جدی در خصوص سفارتخانه های خود در منطقه خاور میانه مواجه است که عملا با غیرممکن کردن شرایط درخواست ویزا و حتی اخذ وقت سفارت، بستر را برای ایجاد بازار سیاه ویزا و اخاذیهای اینچنینی فراهم کرده اند.
این معضل تنها به کشور ایتالیا محدود نمی شود و چندی پیش جمشید مرادیان، هنرمند مجسمهساز دیگری که برای فعالیت هنری قصد سفر به اروپا را داشت، نیز نسبت به نحوه برخورد سفارت فرانسه در صدور ویزا و همچنان بازار سیاهی که در حاشیهی آن راه افتاده است، معترض شده بود.