موسسات و نهادهای دولتی و بین المللی در سراسر دنیا از قرن ها پیش دریافته اند که برای توسعه علم راهی جز صرف بودجه و سرمایه گذاری و ایجاد انگیزه در دانشمندان وجود ندارد. اما در کنار دولت ها، هزاران موسسه و بنیاد در سراسر دنیا می توان یافت که با اهداف مختلف به حمایت و اعطای پاداش و جایزه به دانشمندان رشته های مختلف می پردازند. برخی از این موسسات به نام دانشمندان یا افراد حامی علم نامگذاری شده و مناسبت آن به نوعی عمل به وصیت پایه گذار آن موسسه و به نوعی زنده نگاه داشتن نام وی است. این موسسات اغلب وابستگی دولتی ندارند و به صورت هیات مدیره ای اداره می شوند. از جوایز عمومی علم و فناوری گرفته تا جوایز علمی تخصصی مثلا جوایزی در حوزه های نجوم ، فناوری های فضایی، زیست شناسی، شیمی، مهندسی، علوم کامپیوتر، جغرافیا، زمین شناسی ، پزشکی، ریاضیات، دیرینه شناسی، فیزیک، علوم اجتماعی و غیره.
آنچه که به جوایز این موسسات غیردولتی و همچنین به جوایز آنها به لحاظ آکادمیک اعتبار می بخشد، میزان مشارکت و تعداد اعضای کمیته بررسی و اعطای جوایز است. هر جایزه و هر مدال علمی ، به نوعی دارای دو ارزش کاملا متفاوت است. یکی ارزش مادی و مالی آن جایزه و دیگری میزان اعتبار آن.
برخی جایزه ها اعتبار جهانی دارند و برخی دیگر بین المللی نیستند و اعتبار و ارزش خود را در سطح یک کشور به دست می آوردند و مثلا از یک دانشگاه که آن جایزه را بر طبق تعریف و اساسنامه خود اعطا می کند. در این بخش به معرفی جوایز علمی می پردازیم که امکان اقدام و ثبت درخواست برای متقاضیان واجد شرایط ایرانی نیز وجود دارد. جزئیات کاملی درباره گستره جایزه، شرایط و مزایای آن را نیز در این بخش خواهید دید: